сряда, 15 декември 2010 г.

Брезница - моето село

                                                              
                                                                                           „Брезничанко, мори Ситничанко,
                                                                                          ти за вода, за вода ша идеш...”
                                       

   Разположено  в  гънките на средният  дял на Пирин Брезница е най-голямото село в общ. Гоце Делчев и  най-голямото  в обл. Благоевград.
 Основният поминък на брезничани е тютюнпроизводството-районът е известен с  производството на първокласен ориенталски тютюн.  С производството му са ангажирани  45% от трудоспособното население  или около 1150 човека.





   Впоследните години все по-голяма сила набира развитието на леката промишленост-шивачество, преработвателна промишленост,строителство,услуги, дърводобив и дървопреработване, където  е ангажирана 34% от работната ръка или около 850 човека.

   През 1913 г. В Брезница се заселват  няколко християнски семейства от близките села Кремен  и Обидим, няколко години по-късно селото се превръща и в дом на бежанци от Егейска Македония предимно от селата Долно и Горно Броди. В средата на двадесетте години на миналия век тук се остановяват  и няколко ромски семейства- ковачи, които днес са  напълно интегрирани и са  част от чудото наречено Брезница.



   Брезница е село на младите хора.  Населението е 3800 човека-95 % мюсюлмани и 5% християни, като 85,2% от населението са под  63 годишна възраст. Тук никой не е чувал за отрицателен прираст. Училищният двор се оглася от 477 ученика  от 1 до 12 клас, а в детската градина  учителки и възпитателки се грижат за 145 деца.


   Днес в Брезница мирно  съжителстват мюсюлмани и християни радвайки се на своите граждански и религиозни свободи. Като символ на това мирно съжителство и религиозна толерантност  са джамията и църквата,намиращи се една до друга в центъра на селото. Непоклатима е и вярата на брезничани  в необратимостта на демократичните промени, както и в  дадените от Конституцията на Р България граждански и религиозни права.

                                                                                                                                     sb


2 коментара:

  1. Bravo, mnogo mi aresa... i snimkite ot seloto i muzikata i vsichko...
    Davai oshte.

    ОтговорИзтриване
  2. Wonderful site! I visited Bresnitsa several years ago. I plan to visit again this summer 2013. I have a beautiful costume from Bresznitsa. Wonderful costumes, music and people! Thanks for this beautiful blog! Marvin Moehle smurdesh@hotmail.com

    ОтговорИзтриване